Prihlásenie  |  Registrácia

ZOZNÁMTE SA S KOMPOSTOVANÍM

Ak sa usilujete o zmenu a hľadáte ekologickejšie spôsoby fungovania na našej planéte ste na správnej adrese. Na našom novom blogu sa budeme snažiť informovať a vzdelávať v odvetví šetrnosti k životnému prostrediu. Určite všetci vieme čo vlastne kompostovanie znamená. To však automaticky neznamená, že vieme ako s kompostovaním začať, alebo sa o kompost starať bez akýchkoľvek problémov. Čo všetko môžeme skompostovať a čo nie? Je možné obaly od ECO Krabičiek skompostovať i v pohodlí domova? Mnoho informácií a odpovedí na otázky Vám radi zhrnieme v našom novom článku. 

                                            

ZÁHRADNÉ KOMPOSTOVANIE

Najbežnejšou formou kompostovania je klasický záhradný kompost. Či už v kompostovacej nádobe, alebo na vyhradenom mieste v záhrade. Dôležité je však kompost dostatočne oddeliť od zbytku záhrady. Oddelením kompostu pomocou plotu alebo krovinami zabránite zápachu a nadbytočnému priamemu slnku, ktoré kompostu škodí a odoberá živiny. Pri zakladaní kompostu myslite navoľbu strategického a ľahko prístupného umiestnenia v záhrade. Tento krok Vám uľahčí manipuláciu a prácu s kompostom. Asi najdôložitejšou podmienkou nezápachajúceho a kvalitného kompostu je dostatočné množstvo kyslíka. O kompost je potrebné sa starať občasným prehadzovaním a prevzdušňovaním. Pri nedostatku kyslíka nám kompost začne hniť a spoločne s tým aj nepríjemne zapáchať. Kompost je vhodný k použitiu približne po roku. Ak začnete s kompostom na jar o rok budete dokonale pripravený na celoročné vyživovanie vašej záhrady.

                                           

DOMÁCE KOMPOSTOVANIE

Kompostovanie nepredstavuje žiaden problém v prípade, že máte k dispozícií záhradu. Ako však postupovať ak chete kompostovať a bývate v byte? Moderný a ekologický spôsob života ľudí vyžadoval preniesť kompost i do mestkého prostredia. Táto myšlienka sa pretavila do vynálezu domácich kompostérov, ktoré funguju rôznymi spôsobmi a to bez nepríjemného zápachu.

  • Poznáme spôsob kompostovania vo Vermikompostéroch pomocou kalifornských dážďoviek. Ide o niekoľko poschodové nádoby, ktoré sa vďaka vkusnému dizajnu hodia do interiérov domácnosti. Vermikompostér s dážďovskami za pomerne krátky čas zmenia všetok bioodpad na masu, ktorú môžete vysypať kdekoľvek do prírody bez znečistenia životného prostredia. Navyše ak ste milovníkom pestovania byliniek a izbových kvetín ako bonus získate výživne hnojivo úplne zadarmo.
  • Ak sa štítite domácich miláčikov vo forme dážďoviek, skvelým pomocníkom, ktorý je v domácnostiach severských krajín bežnou záležitoťou je kompostér Bokashi.  Funguje pomocou zmesy Bokashi, ktorou odpad v nádobe zasypávate. Tá umožnuje zredukovať veľké množstvo odpadu za bleskovú dobu a povyšuje domáce kompostovanie na iný level. Viac užitočných informácií o domácom kompostovaní nájdete na stránke Kokoza.cz. Tam nájdete okrem e-shopu rôzne ůzitočné informácie, projekty a prístupy k šetrnejšiemu životu. 

 

   

                Zdroj: Kokoza

 

NAŠE PRODUKTY A KOMPOSTOVANIE

Naše obaly sa pýšia kategorizáciou kompostovateľné. Nie je však kompost ako kompost. Poznáme viacero druhov kompostu, ktoré majú určité pravidlá. Väčšina našich produktov je kompostovateľná v priemyselnom komposte. Priemyselné kompostárne sú špecializované prevádzky vytvárajúce dokonalé podmienky pre rýchle rozloženie odpadu na bio masu. Prevádzku môže zaisťovať obec alebo súkromná firma. Tento druh kompostu však zatiaľ na Slovensku nie je rozšírený a tak naše použité eko obaly od jedla patria do zmiešaného odpadu. Dúfame však v čo najrychlejšiemu rozšíreniu tohoto spôsobu zbavovania sa odpadu. 

CUKROVÁ TRSTINA A DOMÁCI KOMPOST

Takzvaným esom medzi eco materiálmi v našom sortimente sú produkty z cukrovej trstiny. Cukrovú trstinu dokážete skompostovať i domácom komposte za necelé 3 týždne. Premena na humus je možná i za bežných domácich podmienok. Môžete tak vychutnávať objednané jedlo z obalov a žiť v štýle NO WASTE.

 

ROZKLAD TANIERA Z PALMOVÉHO LISTU V PRIBLIŽNEJ DOBE 8 TÝŽDŇOV: